Spetsade jodopaxblandningen från igår med 1 tsk extra jodopax.
Desinficerade jäshinken.
Värmde på 7 liter vatten till vörten.
Krossar 200 g malt i mortel.
Värmer malt och 1 liter vatten till delvört i kastrull och sätter in i ugn 70 grader. (12:20)
Rör runt i denna delvört 12:38, 12:54 och 13:05.
Vispar ner 2 kg Dry Malt Extract (DME) i stora grytan - kokar upp och skummar.
Delvörten silas ner i huvudvörten (13:22)
Första humlegiva 10g Warrior (13:25)
Skummade försiktigt lite mörkbrunt skum (13:38, 13:43, 13;55, 14:04)
Klarningsmedel (14:11)
Andra humlegiva 15g Styrian Goldings (14:16)
Silade vörten till jäshinken (14:26)
Rinner ur silen (14:26-14:33)
Här är humleresterna.
Fyller på i jäshiken med finvatten (från igår) till 13 liter
Jäshinken får svalna ute i minus fyra grader.
Vörttempen går sakta ner. 40 grader kl 14:47, 39 - 14:57, 38 - 15:07, 35 - 15:19, 33 - 15:30 och 30 grader kl 15:50.
Blandar jästen med finvatten.
Vörtens densitet vid 25 grader: 1,053
När temperaturen gått ner till 30 grader syresättes vörten genom omskakning.
Efter shake var tempen 29 grader, då åkte jästen i och locket, jäsröret på.
Jäsning vid 19 grader.
Nu får jästarbetarna göra jobbet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar