söndag 20 februari 2011

Bergåsa Amber Ale - Bryggdagen

Spetsade jodopaxblandningen från igår med 1 tsk extra jodopax.
Desinficerade jäshinken.

Värmde på 7 liter vatten till vörten.


Krossar 200 g malt i mortel.



Värmer malt och 1 liter vatten till delvört i kastrull och sätter in i ugn 70 grader. (12:20)

Rör runt i denna delvört 12:38, 12:54 och 13:05.


Vispar ner 2 kg Dry Malt Extract (DME) i stora grytan - kokar upp och skummar.


Delvörten silas ner i huvudvörten (13:22)

Första humlegiva 10g Warrior (13:25)

Skummade försiktigt lite mörkbrunt skum (13:38, 13:43, 13;55, 14:04)

Klarningsmedel (14:11)

Andra humlegiva 15g Styrian Goldings (14:16)

Silade vörten till jäshinken (14:26)

Rinner ur silen (14:26-14:33)


Här är humleresterna.


Fyller på i jäshiken med finvatten (från igår) till 13 liter


Jäshinken får svalna ute i minus fyra grader.

Vörttempen går sakta ner. 40 grader kl 14:47, 39 - 14:57, 38 - 15:07, 35 - 15:19, 33 - 15:30 och 30 grader kl 15:50.


Blandar jästen med finvatten.

Vörtens densitet vid 25 grader: 1,053

När temperaturen gått ner till 30 grader syresättes vörten genom omskakning.
Efter shake var tempen 29 grader, då åkte jästen i och locket, jäsröret på.


Jäsning vid 19 grader.


Nu får jästarbetarna göra jobbet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar