torsdag 3 mars 2011

BAA Buteljering

Så var det dags att kröjsa och fylla BAA på butelj.

Förberedde igår med att rengöra flaskor.

Ställde jäshinken på lut för att komma åt mer vätska utan bottensats.


Idag började ölarbetet med att baka flaskor - körde tomglasen i 150 grader med ånga under nästan en timme.


Lika så bakades de lite större flaskorna.
Utrustning rengjordes o desinficerades - hävert (4 ggr m jodopax), priminghink, 2,5 dl mått

Socker till priming - 85 g i 0,5 liter vatten.


Priming kokades 15 minuter.

Kapsyler och gummitätningar fick ligga i sprit i glasburk under >30 minuter.


En titt i hinken - men oj - är det fel eller vad har hänt?! Lite närmare undersökning gav svaret - jäst på ytan. Detta skummades bort med desinficerat 2,5 dl mått. Här gavs provsmaknings-utrymme. Även mätning av densitet - 1.017 vid 10 grader.


Bottensatsen var 'fast och fin' - inte lättgrumlad - typiskt för Nottinghamjästen?


Och här har vi BAA i priminghinken.


Och här står första buteljerade BAA...  :-D


Fyllde på i flaskor med endast lite spill tack vare Bryggmästare Karlssons eminenta flaskfyllare.


Totalt blev det hel 13 liter - och en liten slatt i plastflaska.

Två veckor sen blir det riktigt provsmakning.

Prel smakning gav följande. Doft: frisk, lite citrus, malt  Smak: tunn, sträv, lång beska


Jästen i bottensatsen går till brödbak - fast inte ikväll...

Diskning klar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar