torsdag 23 juni 2011

Bergåsa Hot n' Sour Cider - förberedelser

Till helgen sätter vi en Chili-Mango Cider efter eget recept.

Basen blir 10 liter äpplejos och sen kokar vi en saft av 3 kg mango och några röda chilifrukter.
Saften silas - det ska ju inte bli kräm...
OG minst 1,060 - det justeras med strösocker vid behov.

Som förberedelse har vi nu satt igång 1,4 liter förkultur English Cider Yeast.

Lite dokumentation om "huret" med förkulturen kommer här.

1,4 liter vatten och 140g DME vispas ihop

och får kokar i 15 minuter
rengjord o decinficerad glasburk
och så kyldes vörten
så kom jag ihåg att jästen måste ut ur kylen - shit! hoppas den inte blir temp-chockad...
Hittade rätt i jästlådan...
....så kom vörten ner till 25 grader
över med drickat i finburken
som skakades för syresättning under drygt två minuter
jästen var frammen ca en timme sen åkte den i badet
ta da...  locket lite av och en folie till skydd mot oönskade mikroorganismer
Den kommer skakas om lite nu o då för att underhålla jästtillväxten - evakuera CO2 och tillsätta nytt syre - jag sätter hela härligheten i skåpet över kylen där är det 27 grader varmt - borde va hyffsad temp.

Cidern kan vi nog sätta på söndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar