söndag 11 september 2011

Bryggdag - Bergåsa Mörkläggning, Dunkel Weissen

Oj oj som det kliade i fingrarna att få testa MLTn...
(läs mer eller allt om mitt bygge dels på här och dels på backfire.se)
Dagen bjöd på ups and downs som du kommer förstå om du orkar dig genom nedanst text...
Här kommer i vart fall bilder och brygglogg från dagen och mitt första försök att göra en mörk tysk veteöl.
13:05 förvärmer MLT med 12 liter vatten
13:06 MLT temp 89 grader

Sen kämpar jag på med mäskschemat enligt alla tips och tricks som jag hittar i bryggarboken - här introduceras nog ett av mina fel idag...


14:00 stöper det rostade vetet - hårt mältade sädeskorn tål inte att dra så länge - kan ge kärva smaker - i det jag läst (Strongs bok) jämför han det med om kaffe får dra för länge.
Stöper i 5 minuter från 77 till 74 grader - lite för varmt - jag siktade på 75 grader

Sen upptäcker jag att termometern e kass - om det inte är 53 grader ute denna härlige sensommardag - men nej tror det är 19-20 - inte 53... - får stoppa och åka o handla en ny - shit

15:03 Köpt ny termometer - visa dock att det är 23 grader ut - känns ju sådär - när det inte är 23 på två andra termometrar - bilen och vanliga på huset visar båda 19 grader - hm

15:23 har jag i alla fall mixat ihop 9 liter 52 gradigt vatten och kan gör dough-in - måltemp 45 grader som ska vara bra för veteölens typiska smaker -
15:26 D-I klart och den hamnar på 48 grader - kanske för att MLTn är 80 grader när jag börjar. Tanken är att steg 1 är en 10 minuter ferulsyra rast. Ferulsyran kommer förbrukas av jästen för typiska veteölsmaker.

15:37 Lägger till 4 liter kokande vatten och kommer upp till 13 liter, dvs nästan 3 l/kg malt
Måltempen för nästa rast är 63 grader -
15:41 Läser av termometern - den säger 61 - vad det nu betyder... kanske 57? eller kanske 61 eller?   suck
15:43 - uppar temp med 0,5 liter kokande vatten - läser av MLT temp 62 grader. Känner att jag inte vågar spä mycket mer.

15:49 Tar 1,3 liter dekokt m gröpe - MLT temp 61 grader
15:52 värmer på delmäsken till 70 grader - enligt knastermometern då

15:58 delmäsken på 70 knasgrader - in i ugnen på 65 grader och håller den där i 20 minuter - detta ska föreställa en alfaamylasrast - men troligen tar jag ut för lite mäsk till detta

16:05 Mäter upp humlegivorna - 2 x 30 gram Hersbrucker - luktar som vanligt himla gott m humle :)  Det lugnar även ner bryggaren lite ;)
16:10 - Temp delmäsken 66 grader

16:18 Värmer på lite på spisen så delmäsken är 70 grader och häller sen den tillbaka i MLTn - ölsmeden påstår då att jag ska ha 65grader i MLT men min finfina termometer säger - ...här erre femtiåtta

16:24 tappar ur 0,4 liter mäsk - kokar upp den och häller tillbara
16:26 MLT temp 59

16:29 tappar ur 0,4 liter och kokar och häller tillbaka
16:33MLT temp 60 - eller om det nu betyder 56... eller nåt
16:34 Tappar ur 6-7 liter mäsk som återcikuleras
En bra grej är att denna MLT med manofold funkar galant - det var risk för stopp med en veteöl enligt tipsen men det här rinner på som Niagarafallet. ha ha :D

16:42 Tappar ur 6 liter som jag värmer t nästan kokning
16:52 återcikuleras t MLT för Mash Out - måltemp 77 - hamnar på 69 - men vad är detta - ok det kokade inte men nästan ju - ja tydligen inte då
16:55 Skördar mäsk som är söt o god o grumlig - hm den kanske inte va klar då? (blev vitsigare än menat)
17:04 Lakar med 3,75 liter 80-gradigt vatten
Vätskan rinner på fint när man öppnar kranen. Inget stopp i denna MLT-konstruktion.
 17:10 Det blev nästan 13 liter till koket
 17:26 Blandar jästen Safbrew WB-06 med 18-gradigt finvatten
17:41 Kokar det upp - först behöver jag koka ner det till under 12 liter
18:00 är vi på 12 liter
18:07 Första humlegivan
18:31 Andra humlegivan
18:45 Stöpet ner i koket sista 2 minutrarna
Har under sista delen av koktiden laddat jäshinken med 5,8 kg fin-is

Preppar dottern som håller silen med handduk som skydd mot varm vört. Kokande dubbel belgare gillade hon _inte_ att få över sin arm och då utvecklar vi metodiken lite för hennes säkerhet.
18:47 Vörten ner i hinken
 Är detta en 19-liters Coka Cola med is ?!
19:03 vört temp 19 grader
19:04 startar syresättning och åker o fixar pizza
19:55 stopp syresättning
20:01 jästen får komma till jobbet sitt
Tasting Note:
Utseende: brun
Doft: Humle och maltig vetebulle, humlen e frisk, grön, gräsig
Smak: ganska tunn malt sen kommer beska som är medellång i mitten och slutet finns brända toner

Förbättringar: enklare mäskschema - och köp en RIKTIG termometer


När jag bryggde var frun, dottern o hunden o skogen o plocka svamp.

Oj glömde berätta densitetsmätningen : OG 1,038 - skulle varit 1,052 - det här blir en mörk Godtemplar-Weisse - ha ha  :D

4 kommentarer:

  1. Sjukt med isen! Aldrig sett det innan faktiskt! Innan jag skaffade kopparspiral så funderade jag på att köra kylklampar i plastpåsar som jag desinfekterat men testade aldrig det. Är du inte rädd att få "fryssmaker" typ som när man tuggar på isbitar tycker jag det smakar gammal frys/kylskåp?

    SvaraRadera
  2. Hej Tobias,
    Jag har kört med iskylning (en gång) förr utan problem - men man kan inte ta vilken is som helst - i mitt fall har jag gjort isen på vatten som kokat i 15 minuter för desinfektion. Det mesta av isen gjordes tidigare i denna veckan. Jag fryser den i rena och desinficerade fd glassförpackningar.

    SvaraRadera
  3. Den frusna isen är en bra och väl fungerande metod.

    Du kanske ska ta och uppa densiteten mha DME, säg till så kan jag ta med till jobbet. Du lär hamna på 3,5-3,8 Vol% som

    SvaraRadera
  4. Sen så får du titta ut ett bar bra termometrar

    http://sagitta.se/cgi-bin/butik/db.pl?lang=se&sok=&id=493&kid=140&q=1&s=5&o=0&l=12&mall=db_lista.html&template_file=db_artikel.html

    Sen noterade jag din dotters stänkskydd. Har ni inte NASA-utrustning på Bergåsa?

    Vi får köra en retrospective imorgon.

    SvaraRadera