lördag 24 september 2011

Bryggdag Julöl och Glögg

Så var dagen till ända - lite återstår av diskning och så bloggen så klart :)

Planen för dagen var en brown porter med julkryddor - SantaGoneMad samt några varianter av Götes glögg - allt för Blekinge Bryggargilles stora julöl och glögg tävling den 13 dec.

Brygglogg för SantaGoneMad


Recept:
2kg Palemalt
1kg Munic
0,5kg Caramber
0,2kg Chocolate (5 min stöp vid 75 grader)
0,2kg Rostat Vete (5 min stöp vid 75 grader)
50g EK Goldings (60 min)
1 påse kardemummakärnor (i primären)
1 påse kryddnejlikor (i primären)
100g russin (i primären)
jäst: S-04

mäskning 60 min 67 grader

Förberedelserna innehåll bl a inköp av nya termometrar - en elektrisk o en som går på sprit.

Sen var jag hos Backfire.se och malde malten - det luktar så förbannat gott från malt :)

9:24 - 14 liter kokande vatten förvärmer MLTn

11:50 - kaffe, bulle och lite finlir med mäskschemat - MLT temp >70 grader

12:28 - bytt vatten i MLTn och vi har 73 grader - dags för Dough-In
12:32 - D-I klart - MLT temp 69 grader

Just det vi drar igång en live stream oxo

..rör om i mäsken några gånger

13:02 MLT tempen har ökat lite ligger på 69 grader

13:09 Stöper den hårt rostade malten - håller runt 74 grader hela tiden


13:19 - stöpte under 5 min och silade sen av

 ...ner i en 15 liters kastrull - doftar mörkrostad espresso - mums :)
13:19 - rör om i MLT - temp 68 grader

Tempen har legat lite högre än jag siktade på men eftersom ett julöl passar fylligt och sött så kanske det funkar bra ändå.

13:40 - vorlauf dax tar i liter mått o cirkulerar - men det blir inte riktigt klart varje gån jag häller tillbaka stör jag maltbädden - hm, behöver annan metod här.
 14:14 plockar ut 5 liter mäsk
...fyller sen MLT med 6,5 liter vatten o landar på 75 grader
 Kokar upp o desificerar 100 gram russin - silar av o lägger dessa i desificerad skål

15:05 - skördar nr 2 - totalt blir det 12,5 liter i grytan
 13:17 - värmer på koket
Vörten måste reduceras till 7,7 liter i slutet av koket - där tillkommer sen stöpet på 1,3 liter och mer än så kan jag inte kyla med min fin-is

15:34 - Väger upp 50 gram EKG - luktar det gott?   jomen...  jomen
 15:36 - Heat Break - och det såg ut såhär  - nästa  gång blir det inte så många bilder...
 15:44 - Jästen blötlades
16:11 - 10,7 liter, 16:18 - 10,5, 16:30 - 9,8 och 16:45 har vi 8,8 liter i grytan

Eftersom jag hade en för lång och jag inte kunde kontrollera alla rörelser utan att det spillde på golvet - så kortade jag helt enkelt ner den lite med saxen
 16:47 - humle giva
 Så skulle glöggen oxo sättas - detta gjordes nästan samtidigt som koket blev klart. För att göra en glögg av Göte-typ behöver man:
2 liter svagdricka
1,3 liter porter
1,5 kg socker
200 g russin
1 påse kardemummakärnor
1 påse kryddnejlikor
0,5 paket jäst

Denna blir bättre för varje år - den vi älsta vi har kvar är minst tre år - serverad rumsvarm smakar den nästan som en jäger - och den jäser ut runt 20% - så stakt jästen klarar
 Och nu över till julölen igen - där händer det saker - nu missade vi när stöpet gick i - en fem minuter innan koket var klart mörkade vi det hela lite.
17:55 - Cold Break - koket är på plats i jäshinken tillsammans med 5 kg fin-is

18:04 - Spär till 15 liter med finvatten från igår - temp 16 grader - 1,050 blir justerat OG 1,049 vid 20 grader - bättre än sist - bryggeriets effekivitet 63,2%

18:13 - syresättning startar

18:19 - tillsätter , kardemumma, nejlikor, russin

19:00 (ca) - har jästen kommit på plats

Senare än 19... - glöggen blandas - dels i stor dunk - och sen två halva satser på smådunkar  - det ska bli lite olika smaker - i de små dunkar har glöggen kryddats med hel torkad ingefära
Tasing note på SGM-vörten:

Utseende: Mörkt brun
Doft: kavring, espresso
Smak: brända toner, mörkt rostat kaffe, beska som stannar
Provet togs innan julkryddorna gick i

2 kommentarer:

  1. Klarar verkligen bakjästen att jäsa ut till 20% alkohol, hur har du mätt det?

    SvaraRadera
  2. Njae, jag vet inte vid vilken alkoholstyrka jästen somnar in - jag mätte med en alkoholmätare för vin och den visade lite över 20% men skalan var nästan i botten så osäkerheten var stor - en google säger att bakjäst dör vid lägre halter (11-12%) - men efter att ha gjort o smakat denna glöggen tidigare så är den närmare starkvinsglögg än lättglögg i vart fall - den e ju för söt för att ta OG

    SvaraRadera