söndag 12 februari 2012

Tappa Hakan 5.3 - brygglog

Dagens arbete i korta ordalag...

10.05 Förvärmer MLT m 12 liter kokande

(käka färdigt frukost o sen tog vi en cachingpromenad)

13.16 - MLT 76

Räkning - 4,6kg temp 15 grader
target 66 grader --> vatten 73,4

13.29 - MLT 74 grader

Mash-in

13.36 - MLT 66 grader - prick på
13.39 - 1 msk pH stabilizer
13.46 - 66 grader

Räkning - MashOut 77 grader - från 65 --> 5,5 liter kokande

13.51 - 65 grader
14.05 - 64 grader
i med 0,9 liter kokande
14.08 - 66 grader
14.20 - 65,5
14.28 - 65,5
14.37 - 5,5 liter kokande vatten
14.39 - Mash Out lite över76 grader
14.43 - 76
14.55 - Vorlauf
15.02 - Tar ut vört till kokaren
15.28 - Lakar med 10 liter - tem i MLT 74 grader

Mäter upp humle - minksa givorna - ölen ska nu hamna på 22-23 IBU

14 liter i kokaren

15.35 - 73 grader
1 liter kokande
15.37 - 74 grader
15.38 - Vorlauf
15.45 - tar ut laket

Mäter PreBoil - 24 liter - 1,047 - Target var 1,047 men vid 23,5 liter

16.12 - Full heat

16.40 - Heat Break
16.46 - 23,9 liter
16.51 - 23,7
Hittar vattenslangen igenfrusen - lägger i blöt i tvättstugan

17.11 - 22,8
17.10 - 30 min givan
17,20 - 20 min givan
17.22 - 22,2
17.25 - 15 min givan
17.26 - proctafloc
17.30 - kylaren i
17.35 - 5 min giva
17.40 - Flame Out och 0 min giva
17.55 - kyla på
18.08 - kyla av
18.32 - tappar sen några min - vört 29 grader
18.53 - kokaren tömd t jäshimk
19.03 - 18 liter i jäshink - späd m finvatten t 19,5 liter
19.15 - syresättning
19.30 - stopp syresättning
19.45 - pitch och sätter hinken i matkällaren som nu håller 11 grader

En liten bild på vörten före (till höger) och efter (sådeles det vänstra galset) kokningen.
Och så ett litet tips - innan vorlauf tog jag en liten bit alufolie att hälla på, utgjorde ett bra skydd för bädden.

Å - förresten - nya humlesilen funkade fint

Över och ut :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar