En dag med några plus och några minus...
Det är med misstagen man lär sig inte sant.
Nåja - här är bryggarloggen för idag.
11.07 - värmer på 8 liter vatten u 13 litersgrytan - värmer 3 liter vatten i 5-literns grytan -- 8 liter till delmäskning och 3 liter till sköljning av malten
<paus för att åka till affären>
12.01 sätter igång ugnen 70 grader för delmäskning
12.18 3 kg malt till Brew in a Bag (BiaB) - den stora stora "tepåsen" som jag fått låna av Dr Karma
12.24 Vattnet är 68 grader - i med malten - vämer lite till för att komma upp i 68 grader och
12.26 in i ugnen
Bryggaren tar nu kaffepaus
12.34, 13.00 samt 13.14 -- Gullar med malten - vänder BiaB fram o tebax
Doftar härligt från den hårt kölnade malten, Special B
13.26 Maten ut från ugnen och över till 15 liters grytan
13.31 och 13.37 sköljer malten i BiaB med 81 resp 83 gradigt vatten
Detta blir ett mörkt öl
13.42 4kg DME (basmalt) vispas ner i koket
13.50 12,5 liter i grytan - med DME och 450 g socker tillsatt
Sockret = hälften av varje Kandi- och rörsocker
Mängden måste kokas ner lite jag kan inte kyla så mycker vört med den fin-is jag har i frysen.
Allt känns sött och klibbigt -lovar gott (det blir starkt...)
14.13 vörten börjar koka
14.31 reducerat till 12 liter -- jäshinken rengjord och desinficerad -- skummar vörten
14.49 åker o köper ny termometer - vörten är nu nere på 11 liter
15.12 skummar igen och vörten är på 10 liter - dax för humlegivan - 111g Hallertauer
Rör i vörten var 10:e minut
16.13 - smakar knäckigt
16.15 - silar upp i jäshinken - blaskar på golvet till hundens glädje - nästa gång ska jag fiska upp lite humle med silen direkt ur grytan
16.37 lägger i fin-is - en del is kraschar - burkarna tålde inte kylan utan sprack - två isblock på 1400 gram får kastas -- fattas drygt en liter spädvatten -- kokar nytt finvatten medans isen smälter i hinken
17.00 kyler nytt finvatten med den kraschade isen...
17.28 spär till 20 liter -- is på ytan varmt vid botten -- desinficerar hålsleven
17.36 Blandar runt is o varmt vatten så tempen utjämnas - desinficerar sprittermometer eftersom nya termometern visar 53 grader vid rumstemperatur - suck
17.47 Blandar igen -- luktar himla gott -- tar temp, isen smält
17.54 OG 1.087 vid 21 grader - första smakningen -- sött (så klart) knäckig smak, bra beska, som hänger kvar och tonar sakta bort
18.01 Kokar syresättningsutrustningen
18.10 Startar syresättning av vörten
18.26 Avbryter syresättning - mycket skum blir det
18.29 Jästen som väntat hea sitt liv på detta uppdrag ska nu få kliva in på scenen
18.41 Riggar en blow out tube - vanligt jäsrör kommer troligen inte funka på denna potenta jäst/vört blandning.
Sådär ja -- nu är det bara att hoppas att allt gått tillräckligt rent till -- intet är som väntans tider :-D
Gissningsvis ska det jäsa ut på fyra veckor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar