söndag 8 januari 2012

Brygglogg APA p6

Dagen ägnades åt årets första ölbryggning - en APA p6 eller som den även är namnad Captain Hudson's Temptation.

Det blev inge bilder idag så jag gör dig kanske besviken - det blev bara den torra bryggloggen.

Here we go:

9.33 - Förvärmer LMT m 12 liter 97 gradigt
Mätte upp vattenbehandling - 1 msk 5.2 Stabilizer, 2g Bikarbonat dvs en halv tsk samt det lilla misstänkta foliepaketet m pulver, 2 g Kalciumsulfat från Magnus

pH-stickor o termometrar - check

Temp.-beräkning: - önskad mäsktemp 66
4,28kg malt vid 20 grader
13 liter vatten ska då hålla 71,8 grader

Frukostrast - ...ja, det togs paus innan jag ens börjat jobba, bra va?

10.55 - MLT 88 grader
11.20 - 72 och Mash-in
11.22 - 66 grader
11.24 - missade vattenbehandlingen - Tina undrade vad är detta så då tog ja i det uppmätta...
11.32 - 67 grader - pH ligger mellan 5,2 och 5,5
11.48 - 65 grader
11.54 - kokade upp 0,45 liter o hällde i - temp blev då 65,5
12.06 - 65 grader
12.24 - Kokade upp 7 liter och hällde i - Mash-out på 78 grader
12.40 - Vorlauf klar och tar ut mäsk
13.00 - 16 liter i kokaren - lakvatten 8,5 liter är 77 grader
13.07 - lakar vid 75 grader
13.14 - tar ut mäsk
13.24 - 25 liter i kokaren - pre-boil SG = 1,044

oj oj  här skulle det varit 1,041 och 23 liter - det blev bättre effiktivitet än jag räknat med

13.53 - kokaren på brännaren och gasen på fullt ös - mäter 24 liter (?) (analys efteråt - mätte nog fel)
14.17 - heat break - startar mina 70 minuter
14.27 - 60 min giva
14.32 - mäter 24,3 liter
14.42 - mäter 23,8 liter
15.07 - 20 min giva
15.08 - mäter 23 liter
15.12 - protafloc och 15 min givan
15.17 - 10 min givan
15.20 - ner med kylaren
15.22 - 5 min givan
15.25 - 2 min givan
15.27 - flame out och 0 min giva
15.47 - kyla på
15.57 - 40 grader
16.00 - 33 grader
16.03 - 27 grader
16.05 - kyla av
Tappar till jäshinken - tar för lång tid detta - hur förbättra?
17.17 - tömt kokaren - 19 liter i jäshinken
17.40 - syresättning
17.50 - stop syresättning
18.00 - spär m finvatten t 20 liter - OG 1,050 - Effektivitet = 78,59% - inte illa - men felräknat
18.03 - pitchar förkulturerad WLP 001

Uts: färgen är som rabarbersaft - ljus amber - den e klar där humleresterna sjunkig t botten
Dofterna från humlen har alla tropiska frukter som sig bör
Stor beska i eftersmaken

Vi får se om denna kan fresta Captain Hudson efter ett par veckor i hinken...  :)

2 kommentarer: