söndag 13 november 2011

Brygglog - Bergåsa Good Dog Pilsner

Idag var det bryggdag - en lager på jästen Cry Havoc är tanken - här följer den torra bryggloggen och en bild på den halm-ljusa vörten för den som orkar läsa eller bara rullar ner t slutet av blogginlägget.

12.31 - Förvärmt MLT 3.0 m 12 liter kokande o kokat upp mäskvatten
Tempberäkning för Dough-In - target 55 grader - maltvikt 5,3kg - 12 liter 61,2 grader

12.47 - MLT vatten 62 grader
12.48 - Dough.In
12.50 - DI klart - rör om - temp = 55 grader - :)
Proteinrast för klarare öl
12.55 . rör om - temp 58 grader - locket av lite
12.57 - temp 57 grader
Tempberäkning target 66 grader - lägg till 4 liter kokande vatten
13.05 - uppar temp till sockerrast
             häller lite i taget o mäter temp
13.09 - 66 grader
Dekoktionsuträkning - 65 grader till 78 grader - ta ut 8 liter o koka upp
13.25 - 65,5 grader
13.35 - 65 grader
13.53 - 64 grader
14.03 - 64 grader
14.16 - tar 8 liter t dekoktion - kokar upp försiktigt
14.49 - i med kokande vört - Mash out - 81 grader
15.16 - Vorlauf o plockar ut vört t kok 1 - 9 liter
15.25 - FWH m 25 g Perle
15.30 - Lakar m 8 liter 80 grader
15.34 - cirkulerar o plockar ut kok 2a o 2b
15.39 - full värme på kok 2a - 5 liter
15.43 - heat break på 2a
15.44 - full värme på kok 2b - 3,2 liter
Beräkning kokvolumer - ska ner till 12 liter för att kunna kylas m is
15.59 - Full värme på kok 1 - slog ner kok 2b i kok 2a och kok 1
16.12 - h/b kok1 - start på 60 minuter
16.38 - kokvolym totalt 15 liter
16.49 - 14 liter
16.52 - 20-min-givan
17.02 - proctafloc
17.11 - slog ihop kok 1 och 2
17.13 - Flame Out-givan
Is mätning 5839 gram - temp minus 18 grader
17.26 - vört 88 grader
17.30 - till jäshinken
(matpaus - lax i ugn o Gabbis hemgjorda Hollandaise-sås - himla gutt)
18.30 - start syresättning
19.00 - pitchar förkultur m Cry Havoc

Så till bilden...

OG 1,053 - och tyvärr droppade min effektivitet lite - till 65,5% - suck - ska fundra på vad jag kan justera till nästa brygning.

Vörtens note:
Utseende - ljus, halm
Doft - gräs, svag citrus
Smak - Härlig lång beska

Framtidsutsikter: kommer nog bli frisk, torr besk

Jäser 4 veckor i 14 grader o lagras i 6-10 grader fram till slutet av januari (minst)

Brun Mauritz kyldes t 5 grader ute i den kalla höstdagen o tappades sen över på fat o kolsyresattes.

Denna öl jäste ut på SG 1,017 - dvs hamnade på 5,2% helt ok - jag tror Pilsnern kommer jäsa ut lite lägre är så, eftersom jag mäskade den vid lägre temp.

Första tasting note på Brun Mauritz (omogen, varm o utan kolsyra):

Utseende: ljusbrun - mahognyfärg
Doft: citrus, svagt mint, blommigt
Smak: Sötma, blommigt, sen kommer en beska fram och den är lång - sitter kvar
Omdöme: Fyllig o nästan matig, mycket öl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar