söndag 27 november 2011

Brygglog - ESB p3

Dagens bryggning i torra fakta:

09.41 - förvärmer MLT m 12 liter kokande
Räkning 6 kg malt - 18 grader grist - 15 liter vatten - strike 75,5 ska ge 68 grader
MLT 84,5 - toppar upp t 15 liter o justerar

11.32 - Mash-In - prickar 68 grader :)
11.47 - MLT temp 68,5
12.08 - 68,5
12.23 - 68
12.38 - 67
Dekoktions för mash-out på 80 - säger ta 7,5 liter o koka
12.58 - tar 7,5 o kokar
13.13 - Mash-Out på 80 grader
13.26 - Vorlauf
1 take - 8 liter
MLT 70 grader
Värmer 10 liter sparge water t 85 - ska ge lak-temp 80 grader
13.43 - Lakar 82 grader
Tar 11 liter - tot just nu 19 liter - behöver nog minst 22,5
14.02 - Lakning nr 2 - 3,5 liter 85 grader
14.14 - Mäskning klar - har 23 liter
Cidern ä jäshinken går till en keg för sekundärjäsning i 18 grader ett par veckor
15.05 - kokaren fylld och "proveldar" - hade glömt lite diverse kok-tillbehör...
Mäter - 23,3 liter vört i kokaren
15.25 - kokar igång på riktigt
15.52 - Rullande kok
15.56 - startar 60 min klockan
16.02 - 23 liter - dvs 3dl/10 min - ökar koket lite
16.11 - 22,6 liter
16.12 - Första humlegiva
justerar klocka en minut och ökar koket lite till
16.22 - 22 liter - 6dl/10 min - minskar koket lite
16.32 - 21,6 - 4 dl/10 min
16.37 - andra givan
16.44 - 21 liter
16.47 - protafloc
16.50 - kylaren i sista 6 min
16.56 - flame out och sista givan
vilar i 15 min och kyler sen - lite svärt att veta om man kylt klar - missade termometer o rörsked för temp utjämning
17.27 - temp 34 grader
17.30 - till jäshink med det mesta av vörten - himla massa humlerester(körde m plug) o druv - kanske 2 liter vört (som jag inte vill slänga) i botten på kokaren
Matpaus - stek - gott :)
18.10 - Tebax - silar bort druv i silen m BiaB o humleresterna som filter - funkar men går sakta
18.33 - 27,5 grader
18.50 - allt i hinken 18 liter - spär m finvatten t 19,5 liter - OG 1,068 v 24 grader - effiktivitet 75% - käns ju himla bra ju :o]
19.23 - startar syresättning
19.55 - pitchar m ESB-jäst

Mätte Cidern som gick i keg - FG 1,007 vid 26 grader
Mätte lite schlump från MLT efter bryggningen va klar - SG 1,045 vid 42

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar