Smuttrapport från lördagens smygprovning på icke färdig Fuzzy Dog Bergåsa Belgian Dubbel
Utseende: mörkt röd, klar, fint fast skum, meddellång 'hållbarhet'
Doft: söt (inte helt utjäst), bränd o mustig som en belgare
Smak: sötma - fyllig och komplex som en belgare ska vara - alkoholstyrkan märks i fylligheten.
Brända toner, mörk choklad och knäckighet.
Sötman tog över mot beskan - men detta ändras nog lite när den får jäsa ut.
Summering: Trevlig och "stor" öl (stor i smaken) helt enligt vad jag satte ut att göra (mycket lyckad bryggning)
Riktigt stark - dvs man dricker inte en sexpack utan att somna mitt i...
Mer info kommer...
Fuzzy Dog kommer även delta vid jästexperiment-provning med Backfire's övriga bryggar-lärlingar den 7 juni.
Nu återstår en snygg etikett - kanske blir klar ikv?
onsdag 25 maj 2011
torsdag 19 maj 2011
SummerAA - gemensam bryggning
Blekinge Bryggaregille (?) samlas hos Backfire den 28 maj för bryggdag. En av gemensam batch Summer AA står på programmet. Det ska bli himla trevligt. :-)
Summer AA är - ja - @Dr Karma vad är Summer AA och hur ser receptet ut?
Summer AA är - ja - @Dr Karma vad är Summer AA och hur ser receptet ut?
onsdag 18 maj 2011
Framtidens bryggningar
Kanske mest för egen del, men dessa är kandidater för framtida bryggningar hos Bergåsa Bryggeri:
# En veteöl - det är ju gott - kanske en mörk dylik då?
# En runda till av Bergåsa Amber Ale - ska se om jag kan återskapa och förbättra resultatet från första batchen - lite snabbare kylning är en förbättring av utförandet
# En pilsner - en sprudlande frisk och lätt dryck
# En IPA - ett måste
# En cream stout - även här ett måste att försöka sig på
Känner nu att listan kommer blir lång
Fundrar även på om man skulle göra en egen julmust - detta verkar vara nog så klurigt...
# En veteöl - det är ju gott - kanske en mörk dylik då?
# En runda till av Bergåsa Amber Ale - ska se om jag kan återskapa och förbättra resultatet från första batchen - lite snabbare kylning är en förbättring av utförandet
# En pilsner - en sprudlande frisk och lätt dryck
# En IPA - ett måste
# En cream stout - även här ett måste att försöka sig på
Känner nu att listan kommer blir lång
Fundrar även på om man skulle göra en egen julmust - detta verkar vara nog så klurigt...
torsdag 12 maj 2011
Bilder från buteljeringen
20 liter brygd kräver sitt antal flaskor - diska i kvällarna två innan det var dax. Bakade/desinficerade flaskorna i ugnen på 150 grader under dryga timmen - en liten skvätt vatten i flaskan får koka/ånga insidan. Något jag inte visste var att man får in 30 flaskor i en vanlig ugn. Lite bränsigt när man ska ta ut dem...
Här ligger tretti riktigt rena danskar o väntar på belgaren.
Jag tappar upp med tomglasen i en liten plastback som tar spillet - nästan lite dagens husmorstips över det... :-)
Här har vi första omgången redo för kapsyler.
Och här ses den första Fuzzy Dog Bergåsa Belgian Dubbel som har fått sin kapsyl. Kapsylerna i burken ligger i lite sprit (blev Tequila denna gången...) för desinficering.
Slog upp lite slatt i lämpligt glas - Leffe where are you?
Klart - nu väntar man med spänning på att jästsvamparna ska jobba klart.
Här ligger tretti riktigt rena danskar o väntar på belgaren.
Jag tappar upp med tomglasen i en liten plastback som tar spillet - nästan lite dagens husmorstips över det... :-)
Här har vi första omgången redo för kapsyler.
Och här ses den första Fuzzy Dog Bergåsa Belgian Dubbel som har fått sin kapsyl. Kapsylerna i burken ligger i lite sprit (blev Tequila denna gången...) för desinficering.
Slog upp lite slatt i lämpligt glas - Leffe where are you?
Klart - nu väntar man med spänning på att jästsvamparna ska jobba klart.
BBD Buteljering
Igår utfördes priming och bulterjering av 20 liter Fuzzy Dog Bergåsa Belgian Dubbel.
Bilder kommer.
Första tasing note (tyvärr blev det av den primade drycken) vid 18 grader.
Utseende: mörk (lite genomskinlig)
Doft: mest från Special B malten dvs hårt kölnad malt - helt klart belgisk - jag jämför med Blå Chimay från igår
Smaker: Fylligt(sött) - brända toner - god beska - dov och vintrig - mörk chocklad
Densitetsmätning avslöjar OG 1,087 FG 1,024 dvs 8,3%
Ser verkligen fram emot att denna ska bli klar.:-)
Bilder kommer.
Första tasing note (tyvärr blev det av den primade drycken) vid 18 grader.
Utseende: mörk (lite genomskinlig)
Doft: mest från Special B malten dvs hårt kölnad malt - helt klart belgisk - jag jämför med Blå Chimay från igår
Smaker: Fylligt(sött) - brända toner - god beska - dov och vintrig - mörk chocklad
Densitetsmätning avslöjar OG 1,087 FG 1,024 dvs 8,3%
Ser verkligen fram emot att denna ska bli klar.:-)
måndag 9 maj 2011
Förbereder buteljering av BBD
Tänkte lagt upp en bild från kvällens diskning men det blev lite för mycket - en vask med flaskor som ligger i blöt. Hm. Jag tror du klarar att fantisera ihop hur det ser ut helt utan min fototeknik är inlbandad. :-)
Recension 2 - Bergåsa Amber Ale
Min vän och kollega Reibert Arbring recenserar öl på beer advocate och har gett sitt omdöme till drycken jag producerat.
http://www.arbring.se/index.php/sv/reibert/blogg/44-bergasa-amber-ale
Tack Reibert!
http://www.arbring.se/index.php/sv/reibert/blogg/44-bergasa-amber-ale
Tack Reibert!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)