Idag var det dags för humleskörd, Humlets Dag i Näsum.
Låt mig bjuda på några intryck från dagen.
Näsum, i Bromölla komun - nordvästra Skåne, alltså nästan i Blekinge. Här ligger en gammal humletorka som fortfarande är i bruk. Varje år i skiftet augusti september är humlekottarna dags att skörda.
När man odlar Humle (Humulus Lupulus) och avser använda humlen för ölbryggning är det viktigt att man bara har honplator - det är så viktigt att det förr i tiden var straffbart att ha hanplantor i sin humlegård. Och om jag läst rätt om humlen så är detta den enda gröda som våra svenska bönderna var var tvugna att olda. Lagen om obligatorisk humleodling gällde fram till 1860. Som ni märkt är humleoldling mindre vanligt idag.
Men vid humletorkan i Näsum finns en humlegård - jag kan inte hela Sveriges humlehistoria men Näsum har varit lite av ett humlemekka - 1950 fanns här 34000 plantor i produktion.
Här lite bilder från skörden 2011.
Vi provade fikat och det var himla gott - allt hembakt så klart - blåbär o hallontosca m valinjsås smakade mums. :)
Humlen klättrar med solen upp i störar - jag gissar 7-8 meter höga.
Det man odar är Svalöfs 85 Mauritz en gammal svensk sort.
Alfasyran ligger i regel runt 2,5% - detta skiljer dock år från år.
Störarna tar man ner och sen drar man loss rankorna.
De tomma störarna läggs i en hög till nästa vår.
Det finns plats för många plockare - det är en förening som ser till att verksamheten hålls vid liv.
Kottarn plockas för hand...
...och det är många kottar på en ranka.
Man vet att humlen är klar när det är gult i där inne mellan "fjällen".
Dettta är själva torkverket som eldas/värms i källaren (en våning ner) - alla handtag går till en vippbräda - humlen lastades in i torken en våning upp och torktiden ligger typiskt på 4 timmar - humlen ska ner till 15% fuktighet. Värmen får inte överstiga 58 grader. När man förr eldade med meterved var det en viktig och svår uppgift att försöka ligga så högt som möjligt för att hålla ner torktiden. Numer värmer man med värmepanna.
När humlen efter hand torkade vippade man brädvåning efter brädvåning och sen samlades humlen i bottenkorgarna - nedan utdragna.
Nästa moment var att humlen rengjordes från ohyra i svavelrök under ca ett dygn. Sen packades allt i jutesäckar för transport till bryggerierna. Årets skörd är till salu från nästa vecka.
På vägen hem plocakde vi lite humle som såg ut precis som Mauritz men växte vild i åker/skogkankten i Gummarp. Jag antar den är Mauritz - den ser ut och luktar som en kotte vi fick med oss från Näsum. Två påsar plockades och nu tänkte jag praktisera lite humle torkning.
Gummarps-humlen la jag på moderna alu-vipp-brädor, AVB
Två AVB fick plats i humletorkan - denna EL-dades upp till 50 grader
Vi kör fyra timmar - efter en timme och sen varje halv gullade jag lite med humlen och torkade kondens från torkans väggar o lucka.Total körtid blev tre timmar på första batchen. Det blev två påsar i frysen 80 gram och 67 gram.
Ett smakrov - man måste ju smaka på alla råvaror i bryggeriet - jag vet inte, men det finns små frön som har en goebesk smak- doften från humlen är gräs och lätt citrus. Doften från torkan just nu (efter två timmar torkning) gräs, kantarell, hö, fyllig nästan mustig.
Några sticklingar som står på tillväxt.
Som jag tänker nu: denna humlen hamnar i en Bergåsa Wild Mauritz Bitter - en English Best Bitter eller Engelsk IPA
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar