lördag 26 november 2011

Vörtkokare, del 2 och kylare

Idag byggdes kokaren klart. En kokare behöver en kylare och även den gjordes klar. Här nedan följer dokumentation från bygget och imorrn blir det första test. Jag ska försöka få till en live stream vid bryggandet. Det kommer bli en ESB på Pale malt Maris Otter, Mörk Crystal och Buscuit. Denna vört kommer humlas med EKG i tre givor.

ok nu lite bilder...

Pip för 10mm silikonslang kulventil och på insidan en vinkel som kommer ner mot botten i kärlet.

Alla gängor tätates med gäntejp (10-12 varv) o akvariesilikon. Här bottenpluggen. I locket finns en likadan fläns den kommer funka som ångutsläpp.

...och på plats.
På insidan monterades vinkeln med en liten förlägning som slutar 4 mm ovan botten.
 Vinkelröret på plats. Genomföringen tätades som allt annat.
 På utsidan - kran o pip.
Sen rengjordes kokaren med 20 liter varm PBW i två omgångar - en del ytrost lossnade.
10mm slang m klämma blev bra.

Kokare klar - över till kylaren då. 5 m 15mm prisolrör. Tack Dr Karma för skickebudet t Clas i sjön. :)
Med en vass kniv skär man upp plasten o kränger bort. Akta fingrarna - jag slant o satte kniven hårt i vänsterhanden - ajjjj och suck.
Sådär - kopparröret e naket.
 Ändarna rätades och mitten jobbades varv för varv i för siktiga bokningar till en allt mindre radie.
 Klämkoppling - stöhylsan, klämring, mutter och kopplingen självt.
 Tada - och sen monterades gardena-koppling för kylvatten via vattenslang.
Hela kylslingan e klar...
...och redo för provning.
 Den sticker precis upp ur kokaren...
...och här är det runt 19 liter i kokaren och då sticker den precis upp ur vattnet.
För att kunna jobba med kokaren behövs en mätsticka. Bara till att jobba på med litermåttet o rita av efter hand.
Resultatet - mät pinne. Jag siktar med mätpinnen mot vätskeytan och läser av mot kanten.
Sådär - nu e vi nog redo för bryggning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar