Jag har länge fundrat på hur jag ska använda den självplockade Mauritz-humlen. Jar har skissa o filat på recept, tänkt om o sen tänkt om igen. Kanske ska man använda den i en Bergåsa Robust Bitter, eller passar den alls i en engels ölstil, förresten? Nu blev det till slut en American Brown Ale, den namnades Bergåsa Brun Mauritz, och bryggdes idag. Här kommer loggen från denna aktivitet.
Det ar dax för live stream igen - som mest tre tittare :)
Detalj av kontrollpanel för streamen. Den engagerade publiken gav tydlig feedback så jag kunde justera ljudet tills det blev perfekt.
Här är koken i full gång - det blev så varmt under hällen så jag fick plocka bort kryddlådan.
Här syns humlegivorna för 10 min och bortom den står "flame out humlen". Mauritz ligger (troligen) på 2-4% Alfa - jag använde den dels i en FWH och sen i 10 min givan.
Till vänster delkok - jag kan ju bara kyla 12-13 liter - och till höger huvudkoket med humlen i n BiaB.
Jästen - en East Coast Ale står o väntar på sin entré. Jag sparar lite fulöl och skördar lite jäst i en av burkarna. Grytan innenhåller stöpet av den mörka malten.
Effektiviteten gick upp denna gången - jag fick ut 68% - känns ju bra. Lite till att jobba på här.
Fuzzy Doggen sprang förbi när den sista vörten rann ur silen.
Grumligt nu men brun färg som går lite mot röd amber (tja, kanske inte på denna bilden)
Första tastenote:
Utseende: Grumlig, brun (lite åt rött)
Doft: Gräs, citron
Smak: Blommig, besk som avtar och sen kommer en våg beska till - denna är lååång
Detaljer - tider o temp:
9:30 - Förvärmer MLT m 12 liter 95 gradigt vatten
5,25 kg malt = 15,75 liter
11:00 - Mash-In - träffar 67 grader
11:34 - 67 grader
11:37 - stöper 200 gram rostat vete i 5 min 72 grader uppas t 74
11:56 - MLT temp, 66 grader
12:23 - Vorlauf startar
Tappar ur 11 liter mäsk ner i FWH - 35g Mauritz
13:00 - Mash-out - 78 grader
13:14 - Cirkulerar igen
13:24 - Tömmer MLTn i gryta 2 - det blev ca: 11,5 liter
13:37 - Kokar igång två grytor - 2a - fem-liters gryta och 2b - 13-liters gryta
13:44 - Heat break i gryta 2a
13:47 - Heat break i gryta 2b
Fullt kok i båda grytorna och "huvudkoket" väntar
14:12 - Delkok (kok 2) nere på 9,5 liter
14:22 - 8,5 liter
14:26 - Värmer på huvudkoket
14:44 - Kok 2 i en gryta och det är nu på 7,2 liter
14:48 - Heat break på huvudkoket
15:22 - Delkoket är på 6 liter
15:38 - Humlegiva - Mauritz o Cascade
15:42 - 4 liter
Ner med stöpet i delkoket
15:48 - Flame-out och i med en Cascade-giva
16:03 - Vörten mot jäshinken
16:32 - Allt i hinken
1,058 vid 13,5 grader
16:52 - Syresättning start
17:22 - Pitchar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar