lördag 18 juni 2011

BHC nu på fat

Idag fylldes första fatet på Bergåsa Bryggeri. 16 liter Bergåsa Hopless Cider står nu och får bubblor på bryggeriets kylavdelning (kylskåpet i källaren).

Jag fick bl a regulatorn m DHL från humle.se igår - här monterad o klar för användning.

 Monterade även picnic-kran på slang enligt alla konstens regler.


Fatfyllning gjordes sen enligt följande. Först rengjordes fatet med PBW.
Två matskedar i 10 liter 70 gradigt vatten


Detta fick stå i dryga halvtimmen i fatet - jag skakade lite då och då för att få PBW-kontakt med alla ytor. Tryckte även ut rengöringsmedel i stigröret.

Sen sköljdes fat och stigrör m vatten och därefter sprayades fatet invändigt m StarSan desinficering.


Häverten gick även den genom rengöring och desinficering.
Jäshinken har stått på lut i två dygn.
Så var det klart att tappa över från hink till fat.


Det blev 16 liter i fatet. En "sista" desitetsmätning visar att BHC har 1,006 vid 19 grader. FG = 1,006 ger då, BHC har alkoholhalt 6,5% ABV.




Locket på, kolsyretuben kopplades, trycket ställdes på 2 Bar och så in i kylen.


Fatet skakas lite för att påskynda kolsyrebildningen lite. Kylen står på 6 grader - vilket även det hjälper till att lösa kodioxiden i vätskan.

Ett par dagar tar det väl om jag skakar lite nu o då så kan vi provsmaka.

Intet är som väntans tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar