Förkulturen har skakats lite då och då - hyffsat enligt plan - det har varit aktivitet i burken så någon jästcell leved ju i röret...
Bryggningen av cider började med kokning av 2,6 kg (frusen) mango, 5 grovhackade röda chilifrukter och 5 dl vatten - detta fick bubbla en timme.
Blev rackarns starkt ju.
Ner i saftsilen - lakade med 1,5 liter kokande vatten.
Det blev 3 liter stark stark mangosaft. Denna kokades i 15 minuter och kyldes i vattenbad m kylklapmar.
Basen består av Kiviks krav-must - 10 paket - ner i jäshinken.
Sen ner med avsvalade mangosaften - syresättning genom hinkskakning - under 4 x 30 sekunder - jobbig övning.
Mätning - OG 1,050 vid 22 grader - pimpade m 600 g socker i 0,5 liter vatten (kokade 5 minuter och svalades i vattenbad) - då blev OG 1,061 vid 23 grader.
13 liter Bergåsa Hot n Sour Cider väntar på att bli 'bubble stream'.
Lite test av bryggden - ta inte stora klunpar - chilin slårt till då.
Tasting note: Doftar tjockt äpple - mangon gifter sig fint m äpplet - väldigt matig i munnen mango är mycket fiberrik - har man lärt sig idag... - eftersmaken är chilistark - den stannar kvar.
Detta blir ett av två biddrag från Bergåsa Bryggeri på Blekinge Bryggargilles cidertvävling i augusti.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar