måndag 27 juni 2011

Bryggdag - Bergåsa Hot n Sour Cider

Söndag = bryggdag

Förkulturen har skakats lite då och då - hyffsat enligt plan - det har varit aktivitet i burken så någon jästcell leved ju i röret...

Bryggningen av cider började med kokning av 2,6 kg (frusen) mango, 5 grovhackade röda chilifrukter och 5 dl vatten - detta fick bubbla en timme.
Blev rackarns starkt ju.
Ner i saftsilen - lakade med 1,5 liter kokande vatten.


Det blev 3 liter stark stark mangosaft. Denna kokades i 15 minuter och kyldes i vattenbad m kylklapmar.


Basen består av Kiviks krav-must - 10 paket - ner i jäshinken.
Sen ner med avsvalade mangosaften - syresättning genom hinkskakning - under 4 x 30 sekunder - jobbig övning.

Mätning - OG 1,050 vid 22 grader - pimpade m 600 g socker i 0,5 liter vatten (kokade 5 minuter och svalades i vattenbad) - då blev OG 1,061 vid 23 grader.
Dekanterade fulölen - den åkte in i kylen till att odla fram mer jäst till nästa cider. Btw nästa cider blir på äpplen och björnbär från egna täppan. Men det blir nån månad till innan dessa kan skördas och förädlas.


13 liter Bergåsa Hot n Sour Cider väntar  på att bli 'bubble stream'.

Lite test av bryggden - ta inte stora klunpar - chilin slårt till då.

Tasting note: Doftar tjockt äpple - mangon gifter sig fint m äpplet - väldigt matig i munnen mango är mycket fiberrik - har man lärt sig idag... - eftersmaken är chilistark - den stannar kvar.

Detta blir ett av två biddrag från Bergåsa Bryggeri på Blekinge Bryggargilles cidertvävling i augusti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar